Pages

Tuesday, June 14, 2016

RESEPI BERBUKA PALING LAZAT : PUDING TEMBIKAI



PUDING TEMBIKAI

Bahan-bahan:

1 paket agar2 serbuk - 10gm
2 keping roti gardenia
4 cawan air
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
Cincau dipotong kecil - kalau tak ada cincau boleh guna bijan hitam
Sedikit pewarna hijau dan merah

Cara:

1. Masak agar2 bersama gula dan air. Hingga agar2 dan gula hancur.
2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan. Masukkan susu cair, roti dan susu pekat manis kemudian blend halus.
3. Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit. Tutup api.
4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau sebagai kulit tembikai sy guna 1 cawan, biar keras sedikit.
5. Lepas tu sedikit lagi warna asal sy guna 3/4 cawan, curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit.
6. Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih atau warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai, biar sejuk, simpan ke dalam peti sejuk.





No comments:

Post a Comment

~Apa2 Komen2 Anda Akan Di Baca, Akan Dilayan Mungkin juga Di KICK " Jadi Sendiri tanggung laa..