Pages

Monday, June 06, 2016

Resepi, RESEPI BERBUKA PALING LAZAT : PUDING CENDOL






PUDING CENDOL

Bahan bawah:

500ml air*
160gm gula pasir*
1 sudu besar agar-agar serbuk*
150ml susu segar
150ml santan pekat
150ml air
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan susu atau santan tadi kacau sampai mendidih
200gm cendol - yang telah ditoskan

Cara:

1. Masak semua bahan bertanda *.
2. Bila dah mendidih masukkan semua bahan lain kecuali cendol, kacau sampai mendidih.
3. Bila cendol dah dimasukkan, tutup api. Tuang dalam loyang 9" x 9" biar keras.

Bahan atas:
200gm gula melaka*
50gm gula pasir*
1 sudu besar agar-agar serbuk*
500ml air*
150ml susu segar
150ml santan biasa
1 sudu besar tepung jagung - yang telah dikacau dengan santan tadi

Cara:

1. Didihkan bahan bertanda *.
2. Masukkan bahan yang lain, kacau hingga mendidih, angkat dan perlahan-lahan tuang atas lapisan bawah yang telah keras, sebelum tu lapisan bawah digaru dengan garfu supaya bila keras elok lekatnya.






No comments:

Post a Comment

~Apa2 Komen2 Anda Akan Di Baca, Akan Dilayan Mungkin juga Di KICK " Jadi Sendiri tanggung laa..