BUBUR ASYURA UTARA ...versi mak aku
1 cawan beras- rendam semalaman dan blend dengan 1 cawan air hingga halus
3 cawan tepung beras cap Teratai
1 kg santan pekat + air supaya jadi 15 cawan santan
5 keping gula kelantan ( boleh ganti 1/2kg gula pasir /Gula Melaka atau gula merah)
2 sudu teh garam halus
1 cawan kacang hijau- rendam & rebus empuk
1 cawan kacang tanah putih- rendam & rebus
1 tongkol jagung
5 biji pisang - pilih yang x terlalu masak
1 ketul ubi kayu- potong besar-besar dan rebus empuk
2 ketul ubi keledek oren-potongn besar dan rebus empuk
1 keledek purple- tak perlu rebus
- Beras perlu rendam semalamn atau beberapa jam supaya senang nak blend
2. Blend beras yang sudah direndam dengan 1 cawan air
*** Boleh saja guna tepung beras sahaja
Beras digunakan supya hasil lebih baik dan berbau harum seperti tepung beras yang ditumbuk cara tradisi.
JIKA guna tepung sahaja ratio 1:4
Iaitu 1 cawan tepung beras : 4 cawan santan
JIKA guna beras pun sama....1:4
Iaitu 1 cwan beras : 4 cecair
(1cawan air guna untuk kisar beras dan lagi 3 cawan ialah santan supya jadi 1:4)
3. Rebus bahan yang perlu rebus..Rebus berasingan setiap bahan yang kena rebus)
Toskan bahan rebus supay rtio cecair tepat
4. Bancuh beras kisar, tepung beras,santan,garam dan kacau rata suopaya tidak bergentel.
5. Letak atas dapur dan kacau tanpa henti hingga pekat dan meletup-letup..
Tapi jika ratio cecair betul..memang akan beraku letupan kecil macam lumpur gunung
berapi
No comments:
Post a Comment
~Apa2 Komen2 Anda Akan Di Baca, Akan Dilayan Mungkin juga Di KICK " Jadi Sendiri tanggung laa..