Bahan-bahan:
1 cawan air
2 cawan tepung roti
1/4 sudu kecil instant yeast
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
3/4 sudu kecil tawas (alum)
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil ammonia atau Nutre Powder (optional)
1 sudu besar minyak
Minyak utk menggoreng
Cara-cara:
1. Ulikan semua bahan seperti biasa. Uli sehingga lembut adunan doh.
2. Taburkan tepung ke atas papan canai. Bahagikan doh kepada 2, buatkan bentuk panjang setiap satu. Tutup doh dgn kain atau plastic wrap, biar naik dlm suhu bilik selama 45 minit.
3. Ratakan doh dgn tangan, bentukkan doh tadi panjang-panjang dan biar doh rehat selama 10-15 minit lagi.
4. Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil.
5. Ambil lidi dan basahkan. Letak sekeping doh dan tekan di tengah2 dgn lidi sate.
6. Pegang kedua-dua hunjung dan angkat perlahan-lahan dan masukkan ke dalam minyak yang panas. Kacau sikit apabila dia dah timbul kat permukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. Goreng sehingga perang keemasan.
p/s:
Doh agak lembut, sila gunakan tepung yang banyak semasa menguli.
** Nak resepi Italia Parut Keju dan letak coklat cair atas cakoi tu..
Your fried dough sticks are exactly the same as those in cakoi near me
ReplyDelete