PUDING CENDOL
Bahan bawah:
500ml air*
160gm gula pasir*
1 sudu besar agar-agar serbuk*
150ml susu segar
150ml santan pekat
150ml air
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan susu atau santan tadi kacau sampai mendidih
200gm cendol - yang telah ditoskan
Cara:
1. Masak semua bahan bertanda *.
2. Bila dah mendidih masukkan semua bahan lain kecuali cendol, kacau sampai mendidih.
3. Bila cendol dah dimasukkan, tutup api. Tuang dalam loyang 9" x 9" biar keras.
Bahan atas:
200gm gula melaka*
50gm gula pasir*
1 sudu besar agar-agar serbuk*
500ml air*
150ml susu segar
150ml santan biasa
1 sudu besar tepung jagung - yang telah dikacau dengan santan tadi
Cara:
1. Didihkan bahan bertanda *.
2. Masukkan bahan yang lain, kacau hingga mendidih, angkat dan perlahan-lahan tuang atas lapisan bawah yang telah keras, sebelum tu lapisan bawah digaru dengan garfu supaya bila keras elok lekatnya.
No comments:
Post a Comment
~Apa2 Komen2 Anda Akan Di Baca, Akan Dilayan Mungkin juga Di KICK " Jadi Sendiri tanggung laa..