Nuffnang Adds

ADVERTSLET

Easy Money

Ruang Iklan Sewa

Ruang Iklan Sewa

WELCOME

Selamat Datang Ke Blog Macam Macam Ada...

Di Sini macma-macam Ada..

~ Nak Ilmu..Nak info...

~Nak buat Duit.....

kita Akan kongsi kan Di Sini !

~ Risiko Rendah Pulangan Tinggi~
~
~$$$$$$BLOG BUAT DUIT$$$$$$$~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

GuaBlog.com

Welcome marque

~WELCOME~SELAMAT DATANG~Thank You For VisiT~Terima Kasih

Ruang Iklan utk disewa

Ruang Iklan utk disewa

Promosi Terbaru!!!!! Sila KLIK!!!

Thursday, October 30, 2014

Habis laa!!! Tiada Lagi Penghantaran Powerbank Ke Sabah Dan Sarawak Dari Semenanjung
Pos Malaysia kini telah mengeluarkan kenyataan rasmi, mengatakan yang mana mereka tidak lagi akan menyokong penghantaran yang menyertakan bateri litium dari Semenanjung Malaysia ke Sabah dan Sarawak (serta sebaliknya) bermula 1 November ini.

Perkara ini adalah selari dengan peraturan yang digunakan oleh IATA, yang mana menyertakan bateri litium di dalam barangan yang dilarang dan berbahaya untuk dikendalikan menggunakan mel udara. Selain daripada powerbank, produk seperti telefon pintar juga dilihat memandangkan ia menggunakan bateri berasaskan litium padanya.

Buat masa ini, ia dilihat hanya Pos Malaysia mengaktifkan perkara ini, dan tiada notis daripada syarikat mel lain buat masa ini. Berikut merupakan kenyataan penuh yang dikeluarkan oleh pihak Pos Malaysia.

Mutakhir ini, Pos Malaysia Berhad menerima banyak pengeposan bateri litium dan power bank ke Sabah, Sarawak dan luar negara. Selaras dengan peraturan yang terkandung di dalam Peraturan Barangan Berbahaya (Dangerous Goods Regulations), terbitan International Air Transport Association (IATA), Pos Malaysia Berhad tidak boleh mengendalikan item berbahaya di dalam mel udara, bungkusan udara dan EMS.

Bateri litium dan power bank dikategorikan sebagai barangan berbahaya. Pelanggan diminta untuk memastikan tiada bateri litium atau power bank terkandung didalam bungkusan yang dihantar.

Larangan ini berkuatkuasa pada 1 November 2014 dan sebarang pegeposan item yang mengandungi bateri litium atau power bank akan ditahan di Pos Malaysia International Hub (PMIH). Semua hantaran yang ditahan boleh dituntut kembali tanpa pemulangan caj pengeposan.

Untuk sebarang pertanyaan, sila rujuk kepada kakitangan kaunter atau hubungi Pusat Khidmat Pelanggan kami di talian 1300 300 300 atau layari www.pos.com.my

SUMBER


No comments:

Post a Comment

~Apa2 Komen2 Anda Akan Di Baca, Akan Dilayan Mungkin juga Di KICK " Jadi Sendiri tanggung laa..

wangmaya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...