Nuffnang Adds

ADVERTSLET

Easy Money

Ruang Iklan Sewa

Ruang Iklan Sewa

WELCOME

Selamat Datang Ke Blog Macam Macam Ada...

Di Sini macma-macam Ada..

~ Nak Ilmu..Nak info...

~Nak buat Duit.....

kita Akan kongsi kan Di Sini !

~ Risiko Rendah Pulangan Tinggi~
~
~$$$$$$BLOG BUAT DUIT$$$$$$$~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

GuaBlog.com

Welcome marque

~WELCOME~SELAMAT DATANG~Thank You For VisiT~Terima Kasih

Ruang Iklan utk disewa

Ruang Iklan utk disewa

Promosi Terbaru!!!!! Sila KLIK!!!

Tuesday, June 30, 2015

10 Blog Paling Popular di Malaysia

http://www.ezprofit2u.com/


Ini dia senarai terkini top 10 blog paling popular 2013 di Malaysia mengikut ranking Alexa. 

1. BeautifulNara.com (73) 
2. Pen Patah Blog (126) 
3. PaulTan (130) 
4. Blog Serius (140) 
5. Roti Kaya (144) 
6. Denaihati (204) 
7. AhmadFaizal.com (237) 
8. Blog New And Old (269) 
9. Ameno World (272) 
10. Mia Liana (276) 

Nampaknya, BeautifulNara masih lagi mengungguli dunia blogging di Malaysia. Kepada rakan-rakan blogger sekalian, selamat berblogging dan teruskan mewarnai dunia penulisan alam maya ini...:P

P/s: Ramai blogger yang buat duit dengan Churp-churp dan 8share. Tak der blog pun boleh join. Salah satu cara buat duit online. Selain itu jika anda mempunyai blog, tempeklah iklan CPM PopAds untuk meningkatkan pendapatan pasif dari blog anda. Earning dikira macam Advertlets tapi tak kan ganggu Gliteratti Nuffnang korang.

P/s: Jika anda berminat nak mulakan bisnes sampingan secara online, boleh cuba affiliate bersama Lazada Malaysia. Promote bermacam-macam barang dari sana. Komisyen 4% dari jualan.

http://www.ezprofit2u.com/


Saturday, June 27, 2015

RESEPI BERBUKA PALING LAZAT :SOTONG GORENG TEPUNG BERSOS SERAI



http://www.ezprofit2u.com/


SOTONG GORENG BERSOS SERAI
Hmmm sotong lagi...tapi kali ni siap dengan sos yang esotik.....kira macam "asian blend sauce" leer gamaknya......cepat cicah sebelum habis!!!!!
Bahan Utama:-
700 g sotong
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1 cawan tepung gandum
Minyak untuk menggoreng

Bahan Sos Serai:-
1 batang serai, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca besar jus lemon
1 1/2 camca besar "Hoisin Sos"
1 camca teh sos ikan (nampla)
1 1/2 camca besar jus asam jawa
1 camca teh gula
1 biji cili padi, cincang halus

Cara membuatnya:-

UNTUK SOTONG GORENG:-Belah sotong dan potong besar2, cuci bersih dan toskan hingga betul2 kering, kalau perlu lap dengan paper towel. Gaul dengan garam dan lada sulah. Perap 10 minit.
Sedikan frying pan (kuali bontot rata), tuang minyak kurang lebih 1 cawan. Bila minyak panas, ambil sekeping sotong, golek2kan atas tepung gandum hingga rata dan goreng hingga kuning keemasan. 700g sotong tadi buat 4 - 5 kali goreng. Tambah minyak jika kurang. Angkat dan toskan atas paper towel.
UNTUK SOS SERAI:- Dalam mangkuk, satukan semua bahan2 sos dan gaul hingga semua rata dan mesra. Hidangkan bersama2 sotong tadi. Jika tak suka pedas, tak payah letak cili padi dalam sos tadi.

http://www.ezprofit2u.com/



Friday, June 26, 2015

RESEPI BERBUKA PALING LAZAT:NASI LEMAK AYAM GORENG BEREMPAH





NASI LEMAK AYAM GORENG BEREMPAH

Nasi Lemak Sedap :

Bahan-bahan ( 1 hidangan )

NASI LEMAK

-500 gm beras ( dibersih & ditoskan) 3 ½ cawan santan Garam secukup rasa 3 helai daun pandan (disimpulkan)
-Satukan semua bahan dalam sebuah periuk. Masak dengan bertutup,atas api yang kecil,hingga nasi masak & cukup kering airnya. Buangkan daun pandan & isikan nasi ke dalam pinggan.

SAMBAL IKAN BILIS

-125 gm ikan bilis 125 gm bawang merah (dikisar) 60 gm lada kering (direndam & ditoskan) 6 biji buah keras 5 cm belacan (dibakar) 2 sudu minyak makan 1 batang serai (dititik) 1 cawan santan 1 sudu gula pasir Garam & serbuk perasa
-Untuk membuat sambal: Giling semua bahan perencah.Pnaskan minyak & tumiskan bahan giling hingga garing. Masukkan air asam jawa & teruskan memasak hingga keluar minyaknya. Buangkan serai. Rasalah asam garamnya & isikan ke dalam mangkuk

AYAM GORENG BEREMPAH

Bahan-bahan ( 3-4 orang )
7-8 ketul ayam (dibersihkan)
5 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
1 inci halia (ditumbuk kasar)
3 batang serai (ditumbuk kasar)
1 sb ketumbar (disangai dan ditumbuk kasar)
1 sdt jintan manis (disangai dan ditumbuk kasar)
1 sb serbuk kari ayam (dyg guna Adabi)
1 biji telur
2 sb tepung jagung
1 tangkai daun kari
garam secukupnya

Cara-cara
Perapkan ayam dgn semua bahan di atas selama 1 jam atau selama mana yg boleh. Kemudian gorengkan dgn minyak yg banyak sehingga garing. Gunakan api perlahan shj.
Hidangkan panas2.

BAHAN TAMBAHAN

-2 biji telur (direbus,dibuang kulitnya & dihiris) 
-1 biji sedang timun (dipotong nipis-nipis) 
-90 gm kacang tanah (digoreng & dikupas kulitnya)
- Ikan bilis goreng Kacang tanah digoreng. Garam secukup rasa




Thursday, June 25, 2015

RESEPI BERBUKA PALING LAZAT: Nasi Goreng Belacan



NASI GORENG BELACAN 

Bahan2:
2 mangkuk nasi ~ seeloknya nasi yg dah sejuk dan kemudian dileraikan
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 labu bawang besar
1/4 cawan udang kering ~ direndam 
5 - 7 bj cili padi ~ boleh tambah jika suka lebih pedas
belacan ~ lebih kurang 2 sudu besar 
2 sudu besar sos ikan
1 biji telur ~ dikocok
kobis secukupnya ~ dihiris
garam
sedikit gula
minyak

Cara:
Bawang besar, udang kering, cili padi dan belacan dikisar/tumbuk kasar.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
Masukkan bahan kisar dan goreng sehingga garing.
Masukkan sos ikan, kobis, garam dan gula (jika suka). Kacau.
Ketepikan bahan2 tadi ditepi kuali dan masukkan telur.
Biarkan telur masak sedikit kemudian dikacau bersama bahan2 lain tadi.
Masukkan nasi dah kacau hingga rata. Biarkan masak sekejap kemudian barulah dipadamkan api.
Angkat dan hidangkan bersama hirisan bawang goreng dan bahan2 tambahan seperti ayam goreng ataupun keropok ikan.






EZPROFIT : WE HELP PEOPLE TO BE RICH TOGETHER

http://www.ezprofit2u.com/

Program community terkini MSI (MEMBANTU SESAMA INSAN )

Bayar terpantas 100% masuk bank Akaun anda. TERPANTAS:
Modal hanya Rm60.00 shj ,
Tanpa tunggu 15 hari..atau 30 hari...instant terus masuk bank tanpa melalui admin:
TUGAS ANDA HANYA : PROMOSI LINK SAHAJA

1- Modal hanya rm60 shj.Anda bantu beri sumbangan Rm60 kpd org yg perkenalkan bisnes ini kpd anda sahaja.Setelah anda membuat bayaran saya akan aktifkan akaun anda dan anda sudah blh bermula segera.Hanya copy dan paste shj website anda kpd kawan2 dan sesiapa shj.Mudah kan.?. Apa yg anda akan dapat.?.Anda akan terima 100% dari modal(RM60) yg ahli baru join dibawah anda tadi terus ke akaun bank anda tanpa orang tengah.Tidak ada sistem Ewallet.Sudah tentu tiada risiko.
2- Setiap org hanya perlukan 3 org shj minima masing2 utk membina kumpulan utk menerima sumbangan yg lbh besar di level 2-8.Setelah dapat membuat penajaan 3 org minima anda baru layak utk upgrade ke level 2.Di level 2 anda akan menerima sumbangan sebanyak RM120 pula atas 1 orang.Jika ada 9 org ahli di level 1 yg memberi sumbangan kpd anda,anda akan terima rm1080.Lumayan kan.?.Itu baru di level 2.Jika level 3,4,5 dan hingga 8.?.Wow..Potensinya cukup besar.Memberi 1 kali.Anda bakal terima berkali2.
3- Soalan lazim.. Jika saya tidak dapat membuat penajaan 3 org bagaimana.? Jawapan : Anda taja 1 org sudah pulang modal.Tidak rugi kan jika mencuba. Kesimpulannya : RM60 simpan tak kaya..Hilang tidak pula jadi miskin.Jangan pandang kepada nilai RM60 jika Gagal.Pandanglah kpd nilai potensi yg anda bakal dapat jika berjaya..Ayuh..!!.Beranikan diri utk mencuba.Kejayaan milik org yg berani mencuba
4- Dibawah ini adalah pelan pendapatan jika setiap org bawa 3 org rakan shj masing2
(PH) (GH)
Memberi. Menerima.
L1.Rm60- Rm180
L2.RM120 - Rm1080
L3.Rm240 - Rm6480
L4.Rm360 - Rm29,160
L5.Rm600 - Rm145, 800
L6.Rm900 - Rm656, 100
L7.RM1200 - Rm2,624,400
L8.Rm2400 - Rm15,746,400
Datar segera πŸ‘‡Percuma !!!!
http://www.EzProfit2U.com/sheikhrich888
πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†

Klik link : select page : register : you dpt URL free utk promosi kat wassup dan fb. Daftar link di atas dahulu.
Step 1⃣
Bank in / Transfer Di sini ya.
NAMA: HAFIZAL BIN MAHAMAD
MAYBANK : 164212260698
Step 2⃣
Screen shot online Payment /
Pic payment slip
TOTAL BANKING:
Step 3⃣
Username:
Full Name:
Email:
Adress:
State:
Postcode:
Hp no:
IC no:
Account No:
Bank Name:
Bank's Branch Name:
πŸ’₯Senang ke mudah Program ni?πŸ’₯
✅Try dulu, jgn letak blocking "xboleh" dalam pemikiran...🚫
🎯Lepas tu jgn tanya kalau income terlajak melampau2πŸ’₯
πŸ’°πŸ’°πŸ’°πŸ’°πŸ’°


LEBIH LANJUT KLIK SINI



http://www.ezprofit2u.com/




Tips Kesihatan Untuk Wanita Hamil Yang Berpuasa




Tips Kesihatan Untuk Wanita Hamil Yang Berpuasa | Apakah tips kesihatanyang perlu diketahui dan dititikberatkan oleh wanita hamil untuk menjalaniibadah puasa? Wanita hamil perlu mengambil berat berkaitan dengan kesihatandiri dan juga bayi dalam kandungan. Supaya tidak mendatangkan kesan sampingan kepada ibu dan bayi. [ Tips Kesihatan Dari Nabi Muhammad SAW ]
Menurut sesetengah kajian, tiga perempat wanita-wanita Islam yang hamil di seluruh dunia memilih untuk berpuasa di bulan Ramadan. Tetapi setiap orang mempunyai cara tersendiri untuk menghadapi puasa.
Wanita Hamil Berpuasa
Kebanyakan ulama Islam berkata yang wanita hamil patut berpuasa jika kesihatan mereka mengizinkan. Mereka juga membenarkan wanita hamil untuk tidak berpuasa sekiranya bakal ibu rasa tidak sihat. Jangan abaikan kebenaran khas ini jika anda rasa tidak sihat, atau anda takut puasa akan memudaratkan anda atau bayi anda. [ Rahsia Solat Dari Sudut Sains Dan Kesihatan ]
Hanya anda boleh menilaikan bagaimana sihat anda rasa, dan apa keputusan yang tepat bagi anda. Bincanglah dengan keluarga anda, bidan atau doktor, dan ustaz atau ustazah, untuk membantu anda menimbangkan pilihan anda.
Tips Kesihatan Untuk Wanita Hamil Yang Berpuasa
  • Sentiasa bertenang dan elakkan stres. Perubahan dalam rutin anda, kekurangan makanan dan air, dan makan dan minum pada masa yang berlainan, boleh menyebabkan tekanan. Wanita hamil yang berpuasa pada bulan Ramadan didapati mempunyai tahap hormon kortisol dalam darah mereka yang lebih tinggi berbanding wanita yang tidak berpuasa.
  • Terimalah bantuan jika diberikan. Walaupun keluarga dan rakan-rakan anda mungkin akan berjaga malam untuk beribadat, anda sendiri perlu menjalani Ramadan kali ini dengan tenang dan berehat sebanyak mungkin.
  • Mintalah nasihat daripada wanita lain dalam keluarga anda tentang bagaimana menjalani puasa semasa hamil.
  • Elakkan aktiviti yang membuatkan anda berasa panas kerana ini boleh menyebabkan anda teryahhidrat dengan cepat dan membahayakan bayi.
  • Rancang hari anda supaya anda boleh berehat secukupnya.
  • Elakkan berjalan jauh dan membawa barang-barang berat.
  • Kurangkan kerja rumah dan apa-apa aktiviti yang meletihkan.











KREDIT &SUMBER : http://www.babycenter.com.my

Wednesday, June 24, 2015

Warna Bas JDT Paling Cool Dalam Malaysia




Lain Dari Yang Lain !! Warna Bas JDT Paling Cool Dalam Malaysia



JANGAN BUAT SEPERTI APA YANG SAYA LAKUKAN, BUAT SEPERTI APA YANG SAYA KATA.


Bas utama pasukan Johor Darul Ta'zim tampil unik dengan penukaran warna badan yang sangat menarik apabila DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor bersetuju untuk memilih warna 'chrome' sebagai warna bas tersebut. Baginda yang juga Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Johor (PBNJ) mahukan kelainan terhadap bas utama pasukan JDT dan ianya akan digunakan untuk membawa pemain pada perlawanan yang akan datang. Luaskan Kuasamu Johor!






















KREDIT & SUMBER : johorsoutherntigers.com.my










RESEPI BERBUKA PALING LAZAT : Nasi Kerabu


http://www.ezprofit2u.com/








Nasi Kerabu....

Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )

3-4 pot beras
1/2 biji kelapa parut
2 ekor ikan kembong (rebus)
5 ulas bawang merah
1/3 keping gula melaka
sedikit lada hitam
1 inci halia
daun kesom
kacang panjang
kubis
taugeh
cili padi
1 biji limau nipis
cuka
budu
1 sudu besar gula

Cara-cara :

Basuh beras dan masak seperti biasa. Kalau suka, boleh tambahkan sedikit pewarna. (Biasanya nasi kerabu berwarna biru @ kuning).
Untuk sambal kelapa : Tumbuk bawang merah dan halia sehingga lumat, masukkan lada hitam, tumbuk lagi dan masukkan gula melaka dan gula. Seterusnya masukkan ikan yang telah direbus dan dibuang tulang. Tumbuk sehingga lumat dan sebati semua bahan2 tadi. Ketepikan
Goreng kelapa parut sehingga agak keperang-peranggan. setelah itu, masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan bahan2 yang ditumbuk tadi. Gaul sehingga semua bahan sebati dengan kelapa goreng.
Untuk kerabu: Potong kacang panjang, daun kesom dan kubis. Gaulkan sekali dengan taugeh.
Untuk Sambal cili: Tumbuk cili bersama sedikit gula dan garam. Perahkan limau nipis dan masukkan sedikit cuka.
Akhir sekali, hidangkan nasi kedalam pinggan, letakkan sambal kelapa, kerabu, sambal cili dan budu. Untuk lebih sedap, makan bersama daging panggang, telur masin dan keropok. 

SELAMAT MENCUBA




http://www.ezprofit2u.com/

Tuesday, June 23, 2015

RESEPI BERBUKA PALING LAZAT : Nasi hujan Panas





NASI HUJAN PANAS

3 sudu besar minyak sapi
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
3cm halia*
* hiris halus
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
sedikit kayu manis
sedikit buah gajus
sedikit kismis

3 cawan beras basmathi(cuci bersih)
1/2 cawan susu segar/ susu cair
4 cawan air (bergantung pada beras juga.. kalau beras jenis lembik..kurangkan air)
2 sudu besar orange sunquick (baca nota)
sedikit garam

Cara2 membuatnya:

1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk nasi di atas dapur...

2. Tumis bawang putih +besar + halia...

3. Masukkan rempah2 tadi... bunga cengkih+bunga lawang+ buah pelaga + kulit kayu manis

4. Bila dah garing,masukkan gajus + kismis .. bubuh garam secukup rasa

5. Masukkan oren sunquick.

6. Kemudian masukkan susu + air. Kacau rata.

7.Bila dah mendidih, masukkan beras...

8. Angkat periuk nasi dan masak atas periuk elektrik seperti biasa... gaul2 tau beberapa min. sebab nak pastikan nasi masak sekata...

9. Bila dah hampir kering, titiskan pewarna kesukaan anda..




Membuat Perangkap Nyamuk dengan Botol Plastik


http://www.ezprofit2u.com/



 Cara mudah menggunakan bahan-bahan murah yang bisa menurunkan populasi nyamuk. Perangkap ini diletakkan di sekitar rumah dan bisa  bertahan selama 10-14 hari. Berikut ini cara sederhana membuat perangkap nyamuk dengan botol plastik.

Alat dan bahan yang digunakan sangat sederhana dan mudah dicari di lingkungan sekitar. Seperti air panas, gram gula merah, gram ragi roti, botol bekas plastik. Berikut ini  langkah-langkahnya untuk mempermudah anda. 

1. Potong dengan hati-hati botol plastik seperti gambar di bawah ini


2. Campur 50 gram gula merah dengan 200 mililiter air panas. Biarkan campuran dingin.


3. Tuang campuran ke bagian bawah botol plastik.


4. Tambah ragi. tidak perlu diaduk nanti akan menghasilkan karbon dioksida sebagai penarik perhatian nyamuk.


5. Letakkan bagian corong, terbalik, kedalam separuh botol tadi.


6. Bungkus botol dengan sesuatu yang berwarna hitam (isolasi), dan letakkan di beberapa sudut rumah, toko, sekolah, rumah sakit, ladang dll. (Terlindung hujan ). Pada titik ini, bagian atas botol harus jauh di atas garis air. Jika tidak, kosongkan sedikit  sehingga nyamuk dewasa akan dapat terbang dan tidak tenggelam dalam cairan.


Bongkar botol setelah 10-14 hari dan kembali Isi dengan bahan kimia segar dan memasang kembali perangkap.cara sederhana diatas bisa membantu anda untuk mengurangi nyamuk di lingkungan sekitar. Semoga informasi ini bermanfaat dan terimakasih sudah membaca.




Video Cara Buat Perangkap Nyamuk







http://www.ezprofit2u.com/

Monday, June 22, 2015

Sultan Johor Tangkap Ikan untuk rakyat




Sultan Johor Tangkap Ikan untuk Jamuan Bersama rakyat yang mana kalau tak silap orang mersing yang dapat masakan asam pedas menggunakan ikan ni .. memang terbaik ..


Andainya Ini Ramadhan Terakhir ku


Mari kita renungi bersama....



Sunday, June 21, 2015

Petua Melayu Lama :





Petua Tradisional untuk Wanita Hamil


Petua Melayu Lama
Petua tradisional untuk wanita hamil telah pun diamalkan turun temurun sejak generasi terdahulu lagi. Selain bahan untuk petua tradisional mudah didapati, ianya juga tidak mengandungi bahan kimia berbahaya.

Petua Tradisional untuk Wanita Hamil
Petua Tradisional untuk Wanita Hamil - Sumber gambar alyaoum24.com

Beberapa petua yang ringkas dan mudah untuk wanita hamil adalah seperti berikut:

MENGHILANGKAN LOYA WANITA HAMIL

Bersihkan segenggam daun kari dan kisar bersama sedikit air masak menjadi jus. Campurkan jus daun kari ini dengan sedikit perahan limau nipis dan satu sudu teh gula. Kacau sebati dan minum setiap pagi.


MENGATASI KULIT MEREKAH WANITA HAMIL

Sesetengah wanita hamil akan mengalami kulit merekah di bahagian perut dan peha. Atasinya dengan cara menyapukan minyak zaitun di bahagian perut dan peha selepas mandi dan sebelum tidur.


MASALAH SEMBELIT WANITA HAMIL

Sekiranya wanita hamil mengalami masalah sembelit atau sukar membuang air besar, amalkan makan sayur sawi yang ditumis dengan sedikit minyak dan air pada setiap hari.


MUDAH BERSALIN WANITA HAMIL

Amalkan minum satu sudu teh minyak kelapa yang dibuat sendiri sebanyak tiga kali seminggu ketika kandungan berusia enam bulan. Setelah kandungan mencecah sembilan bulan, amalkan minum satu sudu teh minyak kelapa setiap hari.


KULIT BAYI CERAH UNTUK WANITA HAMIL

Wanita hamil harus banyakkan makan sayur-sayuran bewarna hijau seperti bayam dan sawi jika ingin bayi yang lahir berkulit cerah. Pelbagaikan masakan sama ada makan mentah sebagai ulam, mencelur atau menumis.


Oleh itu, banyak lagi petua tradisional yang lain khusus untuk wanita hamil. Seeloknya dapatkan nasihat dari doktor jika masalah berterusan. Semoga petua untuk wanita hamil yang ringkas ini dapat dimanfaatkan oleh anda.





wangmaya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...