Nuffnang Adds

ADVERTSLET

Easy Money

Ruang Iklan Sewa

Ruang Iklan Sewa

WELCOME

Selamat Datang Ke Blog Macam Macam Ada...

Di Sini macma-macam Ada..

~ Nak Ilmu..Nak info...

~Nak buat Duit.....

kita Akan kongsi kan Di Sini !

~ Risiko Rendah Pulangan Tinggi~
~
~$$$$$$BLOG BUAT DUIT$$$$$$$~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

GuaBlog.com

Welcome marque

~WELCOME~SELAMAT DATANG~Thank You For VisiT~Terima Kasih

Ruang Iklan utk disewa

Ruang Iklan utk disewa

Promosi Terbaru!!!!! Sila KLIK!!!

Saturday, June 20, 2015

Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa
Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa
Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa

Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa


Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa

Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa. Pergi jua akhirnya beliau mengadap sang pencipta Allah Yang Maha Kuasa. Bidang seni silat lincah negara kehilangan seorang tokoh berwibawa dan pastinya pemergian Allahyarham Tan Sri Omardin Mauju yang menghembuskan nafas terakhirnya awal pagi tadi, meninggalkan legasi cukup besar dan sukar dicari ganti.
Mahaguru Omardin Mauju Dilahirkan pada 29 Mei 1941 di Puchong, Selangor, ketokohan beliau dalam bidang silat terserlah apabila diberi penghormatan sebagai penerima pertama Anugerah Pendekar Malaysia pada Julai 2011. Anugerah khas itu diwujudkan melalui Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan sebagai pengiktirafan tertinggi negara kepada bidang seni mempertahankan diri. Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa.

Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa

Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa
Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa

Allahyarham Omardin Mauju yang juga pengasas Pertubuhan Seni Silat Lincah Malaysia (PSSLM) meninggal dunia akibat komplikasi buah pinggang pada usia 74 tahun. Jenazah dikebumikan di tempat beliau dibesarkan iaitu di Kampung Puah, Batu 5 1/2 Gombak. Beliau meninggalkan isteri, Puan Sri Raja Azizah Raja Ahmad Shah, 65, serta dua anak lelaki Megat Khairul Anuar dan Senator Datuk Megat Zulkarnain. Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa.
Mengimbau detik awal penglibatan Omardin, ia bermula seawal usia 18 tahun selepas bertemu guru silat Syed Abdul Rahaman di Pulau Besar, Melaka bagi mendalami ilmu persilatan sebelum dilantik menjadi Guru Muda seterusnya sebagai Mahaguru. Minatnya yang mendalam dalam silat lincah mendorong beliau mengembangkannya ke seluruh negara serta mengasaskan PSSLM sekitar 1960 bagi memastikan seni pertahanan diri kekal diwarisi turun-temurun. Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa.
Turut ditubuhkan Majlis Silat Negara dan Federasi Silat Antarabangsa yang bertujuan memperkenalkan Warisan Bangsa Melayu ke peringkat antarabangsa. Usahanya tidak hanya tertumpu di dalam negara malah luar negara dengan mengadakan beberapa siri persembahan silat di Indonesia, Singapura, Thailand, Filipina, Brunei, Hong Kong, Jepun, Korea Selatan, Pakistan, India dan Arab Saudi. Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa.
Pengorbanannya membuahkan hasil apabila dua anak muda Glenn Lobo dari England dan Christopher Bogaerts dari Belgium datang ke Kuala Lumpur untuk mempelajari ilmu persilatan lincah dan kemudiannya menubuhkan Persatuan Silat Britain. Selain itu, Omardin turut menerima pengiktirafan daripada kerajaan dan pelbagai pihak antaranya dianugerahkan Darjah Setia Pangkuan Negeri (DSPN) dan Darjah Yang Mulia Pangkuan Negeri (DMPN) dari kerajaan Pulau Pinang. Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa.
Pada 2011 pula, beliau dianugerahkan Panglima Setia Mahkota (PSM) yang membawa gelaran Tan Sri oleh kerajaan Persekutuan. Persatuan Taekwando Malaysia pula menganugerahkan gelaran ‘Master Din’, diikuti anugerah ‘Lagenda Seni Mempertahankan Diri’ dari Pertubuhan Antarabangsa Pendidik Untuk Keamanan Dunia (IAEWP) (2008) dan Anugerah ‘Supreme Grand Master’ dari Persatuan Taekwando Global Malaysia (2009). Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa.
Anugerah lain temasuk ‘Kesatria Terbilang’, Selempang Penasihat Kehormat Perwira Malaysia, Bapa Seni Bela Diri Malaysia dan anugerah Kehormat Seni Wushu oleh Dragon Art Wushu International. Ketokohan Omardin melayakkan beliau diberi kepercayaan menjadi peneraju dalam beberapa pertubuhan iaitu Penasihat Kehormat Pertubuhan Kebajikan dan Kebudayaan Warisan Selendang Merah (Perwira), Presiden, Majlis Pendekar Malaysia (MPM) dan Pengerusi, Dewan Perguruan Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (Pesaka).Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa.
Sememangnya darah pendekar terbukti mengalir dalam dirinya di mana beliau masih hidup walaupun selepas ditanam hidup-hidup selama beberapa jam sebanyak dua kali pada 1957 di Pulau Besar, Melaka dan Simpang Empat, Melaka, pada 1960. Perginya Mahaguru Omardin Pendekar Malaysia Berwibawa.

No comments:

Post a Comment

~Apa2 Komen2 Anda Akan Di Baca, Akan Dilayan Mungkin juga Di KICK " Jadi Sendiri tanggung laa..

wangmaya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...