Nuffnang Adds

ADVERTSLET

Easy Money

Ruang Iklan Sewa

Ruang Iklan Sewa

WELCOME

Selamat Datang Ke Blog Macam Macam Ada...

Di Sini macma-macam Ada..

~ Nak Ilmu..Nak info...

~Nak buat Duit.....

kita Akan kongsi kan Di Sini !

~ Risiko Rendah Pulangan Tinggi~
~
~$$$$$$BLOG BUAT DUIT$$$$$$$~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

GuaBlog.com

Welcome marque

~WELCOME~SELAMAT DATANG~Thank You For VisiT~Terima Kasih

Ruang Iklan utk disewa

Ruang Iklan utk disewa

Promosi Terbaru!!!!! Sila KLIK!!!

Saturday, November 19, 2016

Imej satelit dedah perkampungan Rohingya dibakar di Myanmar
IMEJ satelit yang menyiarkan bangunan di perkampungan etnik Rohingya di barat Myanmar dibakar. - Foto https://www.hrw.org

YANGON: Ratusan bangunan di perkampungan etnik Rohingya di barat Myanmar dibakar, menurut imej baru satelit yang disiarkan hari ini ketika pertempuran baharu meletus di wilayah bergolak itu.

Rakhine Utara yang menjadi kawasan penempatan minoriti Islam Rohingya dan bersempadan Bangladesh, dikepung tentera sejak serangan mengejut bulan lalu di pos sempadan yang menyebabkan sembilan anggota polis terbunuh.

Tentera membunuh berpuluh-puluh penduduk dan menahan ramai orang dalam usaha memburu penyerang yang dikatakan kerajaan adalah militan Rohingya yang ada kaitan dengan militan luar negara.

Pertempuran baharu meletus semalam dengan dua anggota tentera dan enam penyerang terbunuh, menurut tentera yang berkata mereka mendapatkan bantuan helikopter tempur untuk menangkis serang hendap.

Krisis dan laporan pencabulan hak yang dilakukan selari dengan tindakan keras tentera, menambah tekanan antarabangsa ke atas kerajaan awam baharu Myanmar dan membangkitkan persoalan mengenai kemampuannya mengawal tentera.

Pihak berkuasa mengehadkan akses ke kawasan itu, menjadikan sukar untuk mengesahkan laporan kerajaan atau tuduhan salah laku tentera.

Imej baru satelit disiarkan Human Rights Watch menunjukkan apa yang dikatakan kumpulan itu sebagai bukti kes kebakaran khianat terhadap perkampungan Rohingya.

Analisis mereka menunjukkan lebih 400 bangunan dibakar di tiga perkampungan Rohingya yang menjadi lokasi pertempuran.

Kumpulan itu berkata, api dan sisa kebakaran menunjukkan kebanyakannya dilakukan dengan sengaja. Imej terbaharu dirakam pada 10 November lalu.

Pengarah Asia kumpulan itu, Brad Adams, berkata gambar baharu menunjukkan pemusnahan besar-besaran yang lebih teruk daripada apa yang difikirkan.

"Pihak berkuasa Myanmar perlu segera menubuhkan siasatan dibantu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai langkah pertama ke arah memastikan keadilan dan keselamatan kepada mangsa," katanya dalam kenyataan. - AFP

kredit

No comments:

Post a Comment

~Apa2 Komen2 Anda Akan Di Baca, Akan Dilayan Mungkin juga Di KICK " Jadi Sendiri tanggung laa..

wangmaya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...