~Pagi-pagi tadi sarapan dgn spageti...makanan berkhasiat nie..hehehe kesinambungan nak mula diet seimbang aku utk build up fitness....buang 200 kalori ptg..berjogging..tambah 50kalori..malam...hehehehehhehe..dah cerita pasal spageti nie mesti anda nak resepi n cara2 nak buat senang ajer..buat sendiri lagi bagus...senang jer...ok boleh ikut cara dibawah selamat mencuba...
Bahan-bahan ( 6 - 7 orang )
- 1. 500g ayam/daging cincang
- cili giling (kalau yang beli jenama maz tue beli yg kecil jer, kalo suka pedas letaklah lebih sikit) dan 3 sudu sos cili
- 3 sudu sos cili
- 2 biji bawang besar dipotong dadu
- 3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
- sebiji cili beggala (potong dadu)
- 1 tin cendawan butang (slice kan ikut suka)
- garam, ajinamoto (kalo naklah) n gula secukup rasa
Cara-cara
- ** untuk kuah - Panaskan kuali n letak minyak masak. Bila minyak dah panas, tumiskan bawang n bawang putih yang dipotong dadu tadi, kemudian apabila sudah naik bau masukkan pula cili giling. tumis bahan2 ni sampai pecah minyak. kemudian masukkan tomato puri n sos cili. Setelah itu maskkan pula isi ayam/daging cincang. Setelah digaul rata, masukkan air dalam 2 cawan Setelah isi ayam/daging masak, masukkan cendawan butang n cili benggala. Akhirnya masukkan gula, garam n bahan perasa secukup rasa. **Untuk Spageti - didihkan air di dalam periuk, then bila dah didih masukkan spageti n biarkan sehingga benar2 masak. lebih kurang 15 - 20 minit. bergantung kepada jenama spageti. selamat mencuba!!!
- ** semasa didihkan air untuk merebus spageti masukkan sedikit minyak dan garam.
~Spaghetti carbonara sos~
No comments:
Post a Comment
~Apa2 Komen2 Anda Akan Di Baca, Akan Dilayan Mungkin juga Di KICK " Jadi Sendiri tanggung laa..