|
|
|
|
Susu Kambing mengandungi banyak khasiat dan kebaikan
|
|
|
Kebaikan Susu Kambing
|
|
|
Susu
kambing kaya dengan protien, enzim dan mengandungi faktor anti penuaan,
antiarthritis serta antibarah. Ia mengandungi antibodi untuk merawat
penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, memulih tenaga
batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam
pembentukan tulang dan gigi serta berbagai lagi penyakit kerana susu
kambing merupakan makanan tambahan yang baik untuk kesihatan. ANtara kebaikan lain susu kambing ialah:
-
Tidak menyebabkan alahan.
-
Membantu sistem imunisasi tubuh.
-
Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan.
-
Membantu sistem penghadaman.
-
Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, otot, sendi, kulit & tisu saraf).
-
Tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) yang menjadi penyebab utama alahan.
-
Kandungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:
-
> Protein 2.1 kali ganda
-
> Kalsium 2.2 kali ganda
-
> Zat Besi 2.0 kali ganda
-
> Potasium 2.1 kali ganda
-
> Vitamin A 3.8 kali ganda
-
> Garam Galian 2.0 kali ganda
-
> Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu
-
Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu.
-
Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu lembu.
-
Proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam.
-
Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik.
|
|
|
Khasiat Susu Kambing
|
|
|
Khasiat terpenting dalam proses pembentukan dan pertumbuhan jaringan tubuh manusia.
Kandungan protein dalam susu kambing adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu.
Susu Kambing tidak
mengandungi jenis protein (alpha-casein protein & beta-casein
protein) yang menyebabkan alahan seperti yang terdapat dalam susu lembu.
Protein yang terdapat dalam susu kambing mengandungi 22 asid amino
termasuk 8 jenis asid amino penting.
Penting untuk perkembangan sel otak dan sistem saraf. Pembentukan sel
darah penawar racun (detoksifikasi – bahan kimia berbahaya yang masuk ke dalam tubuh).
Pembina protein & enzim (Otot, sendi, organ & pundi diperbuat daripada protein).
Gabungan Kalsium & Fosforus = Calciumphosphate, suatu komponen penting membentuk
struktur dan kekuatan tulang serta beberapa fungsi tubuh yang lain.
Kandungan Kalsium & Fosforus dalam susu kambing adalah hampir sama
dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu. Kepentingan
kalsium untuk beberapa fungsi yang lain:
-
Mengeluarkan dan mengaktifkan banyak hormon
-
Membolehkan penggumpalan darah
-
Mengekalkan ketampanan otot dan mengawal pengucupan
-
Menstabilkan dan menyelenggara membran sel
-
Membolehkan saraf berfungsi dengan baik
-
Mengawal degupan jantung
-
Boleh mengurangkan kejadian kanser kolon
-
Menyingkirkan toksin dalam kolon
-
Menurunkan tekanan darah
-
Memperbaiki ketegangan dan tidur yang selesa
-
Membantu mencegah penyakit gusi dan keretakan akibat tekanan
Trace Mineral - Komponen antioksidan protein mengawal & mencegah
kerosakan sel akibat radikal bebas, membasmi sel kanser, mengawal sel
kulit dari sinar UV dan penting untuk masalah penyakit berkaitan
penuaan.
Kandungan Selenium paling tinggi dalam susu kambing berbanding susu lembu @ lain-lain susu Selenium dikatakan sebagai senjata efektif
melawan kanser.
Hasil daripada kajian Dr. Larry Clark dari Arizona
Cancer Centre menunjukkan supplemen selenium mengurangkan risiko kanser
paru-paru sebanyak 46%, kanser kolon.
Purata pengurangan sebanyak 37% dalam semua jenis kanser. Penting untuk
kesuburan lelaki – diperlukan untuk biosentisis testoron &
pertumbuhan sperma normal. Penting dalam pengeluaran sejenis hormon otak
‘neurotransmitter’- tahap selenium yang rendah dikaitkan dengan risiko
‘dementia’ & penyakit mental. Penting untuk sistem imum dengan
menghasilkan sejenis hormon ‘interleukin-2 (IL2) receptors’ keatas
permukaan T-cells.
Tubuh badan yang sihat mengekalkan imbangan Nilai pH antara pH 7.35 – 7.45.
Pada pH badan yang normal, sel-sel badan dapat berfungsi dengan sempurna
dan sel-sel imum dapat membunuh sel-sel pathtogen yang mengancamnya. pH
yang rendah (berasid) mengundang penyakit seperti kencing manis dan
lain-lain lagi.
Sama seperti susu ibu, pH susu kambing beralkali berbanding dengan susu
lembu yang asidik.Susu kambing dapat meneutralkan asid dalam perut dan
mengujudkan persekitaran yang lebih beralkali – baik untuk sistem
penghadaman dan dapat mengatasi masalah penyakit seperti gastrik, ulser
perut dsb. Perbandingan Khasiat Susu Kambing dengan Susu Kerbau dan Lembu (gm/liter) Comparison in gm/liter
VITAMIN
|
KAMBING
|
KERBAU
|
LEMBU
|
Vitamin A
|
2070
|
1669
|
1560
|
Vitamin D
|
23.7
|
tiada
|
tiada
|
Riboflavin
|
1.84
|
1.07
|
1.75
|
Nicotinic Acid
|
1.87
|
1.71
|
1.94
|
Choline
|
150
|
tiada
|
121
|
Inositol
|
210
|
tiada
|
110
|
Vitamin
B1
|
0.0006
|
0.0043
|
0.0043
|
JADUAL KEGUNAAN VITAMIN
NAMA
VITAMIN
|
KEGUNAAN VITAMIN
|
KEKURANGAN VITAMIN
|
Vitamin
A (Retinol)
|
Kekuatan
gigi, tulang , tisu lembut, salutan mucus.
Memelihara
kulit.
Penglihatan
yang jelas & normal.
Untuk
kesuburan kelahiran.
Untuk
menolong ibu susuan.
Vitamin
A mengatur sistem kekebalan (immune system) mencegah atau melawan
jangkitan dengan membuat sel darah putih yang menghapuskan bakteria
dan virus merbahaya.
|
Kekurangan
vitamin A boleh menyebabkan lemah daya penglihatan pada waktu malam, rabun
malam,. Lemah daya tahan badan dan ini akan lebih terdedah pada jangkitan.
Kulit menjadi kering dan gatal, hilang selera makan. Tulang dan gigi
menjadi lemah - Osteoporosis
|
Vitamin
D
|
Vitamin
D menolong untuk tumbesaran tulang dan gigi yang normal pada kanak-kanak.
Ia mencegah otot dari menjadi lemah dan ia terlibat mengatur denyutan
jantung. Ia juga penting dalam pencegahan dan rawatan kanser kolon,
osteoarthritis, osteoporosis, dan hypocalcemia, dan ia
meningkatkan sistem imuniti.
|
Rickets,
pada kanak-kanak ( cacat tulang, terutamanya tulang belakang, kaki dan
tengkorak; tulang mudah patah; bengkak sendi; dan lemah otot).
Osteomalacia pada orang dewasa – tulang menjadi lembut yang menyebabkan
sakit terutama pada kaki pinggang, leher dan tulang dada mudah patah
tulang kejang otot pada
tangan kaki dan tekak.
|
Riboflavin
|
Riboflavin perlu untuk pembentukan sel darah merah, penghasilan
antibodi, pernafasan sel, dan tumbesaran. Ia melegakan keletihan
mata dan penting dalam pencegahan dan rawatan kataract. Riboflavin
juga memudahkan penggunaan oksigen oleh tisu kulit, kuku dan rambut ;
menghapuskan kelemumur dan menghindar dari keguguran rambut. Pengambilan
riboflavin sangat penting ketika mengandung, kerana kekurangan vitamin ini
boleh merosakkan fetus yang sedang membesar sekalipun wanita tersebut
tidak menunjukkan tanda-tanda.
|
Kekurangan
boleh menyebabkan :
Keletihan,
lemah badan.
Bibir
merekah, sakit (bengkak) lidah dan di tepi mulut.
Lemah
daya penglihatan, photophobia (terlalu sensitif pada cahaya).
Gatal kulit, pening , rambut
gugur dan insomnia (tidak boleh tidur).
Lemah
daya penghadaman, membantut tumbesaran, dan lembap dalam tindakbalas
mental
|
Choline
|
Choline
mengawal berat badan dan level cholesterol . Ia menyihatkan salutan cell
and menghindar dari penyakit gall stones.
Ia juga memilihara system saraf, daya peringatan dan daya belajar.
Ia juga memperkuatkan daya pertahanan kita untuk melawan hepatitis
dan AIDS.
|
Kekurangan nya akan membawa penyakit kepada
hati (liver) dan menaikan level cholesterol kita, menaikan tekanan darah
kita dan membawa kepada penyakit ginjal.
Daya peringatan dan fungsi otak kita akan
terjejas
|
Inositol
|
Inositol
memberi kesihatan kepada rambut, pertumbuhan rambut dan mengawal level
estrogen dan menghindar dari bekak di buah dada.
|
Kekurangan
nya akan mengakibatkan penyakit eczema (penyakit kulit – gatal, berkudis)
keguguran rambut, sembelit, penyakit mata dan menaik level cholesterol
kita.
|
Vitamin
B1
|
Ia
adalah amat berkhasiat untuk otak dan boleh melegakan tekanan jiwa dan
mempertingkatkan daya ingatan dan day belajar.
Untuk Kanak Kanak ia adalah perlu untuk tumbesarah.
Ia juga melegakan sakit arthritis (penyakit sengal sengal –
lenguh sendi), mata dan kemandulan
|
Kekurangan
vitamin B1 boleh menyebabkan :
Keletihan,
lemah badan, hilang selera makan.
Kegelisahan,
gangguan tidur.
Beriberi,
iaitu sejenis penyakit "metabolic disorder" dengan gejala
seperti cirit, bengkak buku lali dan kaki, kebas tangan dan kaki,
kesakitan dan kegagalan jantung.
Sakit
pada bahagian abdomen.
Sembelit
Gangguan mental atau emosi.
|
| |
|
No comments:
Post a Comment
~Apa2 Komen2 Anda Akan Di Baca, Akan Dilayan Mungkin juga Di KICK " Jadi Sendiri tanggung laa..