Pakaian ala tentera kontinjen AS 'langgar' semangat Olimpik?
Direka bentuk oleh Ralph Lauren, kontinjen Amerika Syarikat Sukan Olimpik 2012 London mengenakan pakaian seragam ala tentera. - Foto ihsan CNN
KETIKA rakyat seluruh dunia mengikuti majlis perasmian Olimpik 2012 dari London kelmarin, program TV biasa ditangguhkan siasaran untuk memberi laluan kepada temasya empat tahun itu.

Di sebalik tumpuan berhubung kontroversi pakaian seragam pasukan Amerika Syarikat (AS) "Buatan China", tidak banyak ditulis berkenaan dengan soal reka bentuk.

Pun begitu, jika merenung pakaian seragam yang terbaik dan terburuk dikenakan oleh setiap kontinjen yang mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik 2012, yang sedang berlangsung di London, soal reka bentuk akan menjadi daya tarikan untuk dihalusi.

Lazimnya, kebanyakan negara tidak mengenakan pakaian seragam ketika Sukan Olimpik. Dalam soal ini, AS tidak mengambil pendekatan kohesif sehingga 1920.

Bagaimanapun pada hari ini, dengan fokus khalayak dari seluruh dunia dan pasaran juga memainkan peranan penting, penggunaan pakaian seragam oleh setiap kontinjen diambil kira sebagai simbol imej negara yang menyertai temasya empat tahun ini.